Trixie Drinkfontein Polygon

Waarom een drinkfontein voor mijn kitten?

Honden en katten zijn in vele opzichten totaal verschillende dieren. Huisvesting, voeding... noem maar op. Een van de vele verschillen is de drinkgewoonte van een kat. Waarom zijn er drinkfonteintjes verkrijgbaar en waarom zou je die eentje aanschaffen? Lees hier onze tips en advies over drinkfonteintjes voor je kitten.


Waarom een drinkfontein voor mijn kitten?

 

Oorsprong

Katten komen oorspronkelijk uit de woestijnen van Noord-Afrika, waar het heel warm en droog is. Wanneer er in het leefgebied weinig drinkwater beschikbaar is, zal het benodigde vocht ergens anders vandaan moeten komen; uit het eten. We weten allemaal wat katten in het wild eten. Juist, muizen! Muizen bevatten tot wel 70% vocht, dus zo hielden de voorouders van de kat hun vochtgehalte op peil.

Maar wat eet de huiskat van tegenwoordig? Brokjes, natvoer, in ieder geval geen (of niet genoeg) muizen. In brokjes zit weinig vocht, en in natvoer zit wel vocht maar hier zit vaak weer te veel zout in. Het is dus heel belangrijk om je kat genoeg water te laten drinken om zo genoeg vocht binnen te krijgen. Als ze hun vochtgehalte niet op peil houden, wordt de urine geconcentreerder, en kunnen ze last krijgen van nieraandoeningen en blaasgruis. Dit komt vaak voor bij (oudere) katten.

Maar hoe zorg je er nou voor dat je kat genoeg drinkt? Met een drinkfonteintje!

 

Wat is een drinkfontein?

Een drinkfontein is een waterbakje met reservoir waar door middel van een pompje een straaltje water op en neer wordt gepompt. Je hebt dus wel toegang tot een stopcontact nodig om een drinkfonteintje te gebruiken.

 

Waarom niet gewoon een waterbakje?

Zoals eerder genoemd, zijn katten eigenzinnige dieren en zijn ze soms zelfs een beetje verwend. Zo vinden de meeste katten klassieke waterbakjes niet aantrekkelijk genoeg en zullen ze het ‘oude’ water dat erin zit niet willen drinken. Een drinkfonteintje houdt het water door de stroming en de filter fris, koel en zuiver, én blijft het water voorzien van genoeg zuurstof. Zo wordt je kat gemotiveerd om genoeg te drinken en zo worden gezondheidsproblemen voorkomen.

Drinkt jouw kat wel uit een waterbakje? Zorg dan dat je minstens 2 keer per dag het water ververst.


 

 

Meer tips en advies

De leukste namen voor je kitten

De leukste namen voor je kitten

Heb je al een naam voor je nieuwe pluizige vriend? Bekijk hier de leukste kittennamen!