Duvoplus Kattenbak Romeo - Groen

Verschillende soorten kattenbakken

Onmisbaar in de uitzet voor je kitten: een kattenbak. Wanneer je op zoek gaat naar een kattenbak, kom je er verschillende tegen. Open kattenbakken, dichte kattenbakken, zelfreinigende kattenbakken, en nog veel meer. Wat vind jij belangrijk, en welke is geschikt voor jouw kitten? Om je te helpen kiezen hebben we de verschillen soorten kattenbakken op een rijtje gezet.


Open kattenbakken

De fijnste kattenbak voor je jonge kitten voor de eerste periode: een open bak. Kijk goed of de bak een lage instap heeft, zo maak je het je kitten het makkelijkst om zijn behoefte op de bak te doen. Het nadeel aan een open bak is dat je snel vieze luchtjes ruikt. Om de geur tegen te gaan kun je kattenbakgrit met babypoedergeur gebruiken.

Bij een toiletbezoek in een open kattenbak heeft je kat weinig privacy. Waar volwassen katten hun privacy erg op prijs stellen, vinden kittens het meestal juist fijner om – zeker als ze pas net hun intrek hebben genomen in jouw huis- goed om hun heen te kunnen kijken tijdens het doen van de behoefte.

Een fijne open kattenbak met hele lage instap: Flamingo Kattenbak voor kittens Nesta XS

Of een maatje groter, met een handige klikrand zodat je een kattenbakzak kunt gebruiken: Flamingo Kattenbak voor kittens Nesta S

 


Dichte kattenbakken

Ongetwijfeld de meest verkochte kattenbak: de dichte kattenbak met klapdeurtje en koolstoffilter. Je hebt ze in veel verschillende afmetingen, kleuren en designs. Het klapdeurtje kun je er makkelijk afhalen, zodat de bak toegankelijker is voor je kitten.

De meeste dichte kattenbakken hebben een koolstoffilter in het deksel zitten. Dit gaat nare geurtjes tegen en is makkelijk vervangbaar. Vaak kun je deze filter los nabestellen. Bij dichte kattenbakken kun je een kattenbakzak gebruiken. Bijvoorbeeld deze handige zakken met een zeefsysteem.

Dichte kattenbakken kun je natuurlijk ook (de eerste periode om te laten wennen) gebruiken zonder deksel. Het nadeel is dat deze bakken vaak een hoge instap hebben (niet handig voor kleine kittens), en vanwege het ontbreken van een klikrand kun je geen kattenbakzak gebruiken.


Hoektoilet

Heb je een klein huis of appartement en heb je niet zoveel ruimte voor een kattenbak? Dan kun je ook een hoektoilet aanschaffen. Deze heeft een driehoekige vorm en kun je dus in een hoekje van je huiskamer of keuken neerzetten. Deze zijn verkrijgbaar als dichte kattenbak, maar je kunt natuurlijk ook het deksel eraf laten als je liever een open bak gebruikt.

 


(Semi)zelfreinigende kattenbakken

Tegenwoordig heb je ook hele handige (semi)zelfreinigende kattenbakken. Je hebt er verschillende soorten van. Sommigen hebben een ingebouwd zeefsysteem welke je handmatig moet bedienen, anderen hebben een automatisch reinigingssysteem waarbij de bak met één druk op de knop de ontlasting eruit zeeft. Deze vallen onderin in een bakje, welke je dan zelf kunt leeggooien. Je hebt zelfs automatische kattenbakken die je bedient door middel van een app op je telefoon! Let er wel op dat deze bakken stukken duurder zijn dan de reguliere kattenbakken.


Fikkie & Mikkie’s GOUDEN TIP:

Welke van de vele verschillende soorten kattenbakken je ook kiest, zorg ervoor dat de bak regelmatig uitgeschept en verschoond wordt. Want niet alleen is het voor jou en je huis onfris als je dit niet vaak genoeg doet, je kat vindt het ook niet fijn om in een vieze kattenbak zijn behoefte te doen! Als je kat vindt dat er te veel drolletjes in zijn bak liggen, zal hij een ander plekje gaan zoeken om zijn behoefte te doen zoals een bloempot of een volle wasmand. Dat ben je liever voor!


 

Meer tips en advies

De leukste namen voor je kitten

De leukste namen voor je kitten

Heb je al een naam voor je nieuwe pluizige vriend? Bekijk hier de leukste kittennamen!