puppy tandjes wisselen

Tandjes wisselen

Op welke leeftijd gaat je pup zijn melkgebit wisselen? En wat kun je doen om hem hier doorheen te helpen?

Net als bij mensen zal je pup zijn melkgebit gaan wisselen voor ‘grote-honden-tanden’. In deze periode zal hij veel willen bijten en kauwen, dus het is heel belangrijk dat je goed kauwspeelgoed en/of snacks voor hem hebt. Anders heb je kans dat hij aan de stoelpoot begint…

Wanneer begint het wisselen van de puppytandjes?

Je pup zal zijn melkgebit gaan wisselen als hij rond de 4/5 maanden oud is. Het duurt ongeveer 3 maanden tot zijn hele gebit gewisseld is.

 

Waar blijven de melktandjes als ze uitvallen?

Je kunt tijdens deze periode tandjes op de grond of in zijn mand vinden, maar in de meeste gevallen slikt je pup ze gewoon in. Dit is niet erg en is niet gevaarlijk voor de pup.

 

Doet tandjes wisselen pijn bij de hond?

Het wisselen van de tanden doet geen pijn. Hij zal wel een grotere kauwbehoefte hebben daarom is het slim om genoeg speelgoed te hebben liggen waar je pup veilig op kan kauwen.

Wat kan ik doen om mijn pup te helpen zijn tandjes te wisselen?

In principe kun je zelf niks doen om het tandjes wisselen sneller te laten verlopen. Dit gaat vanzelf en deze periode duurt bij sommige honden wat langer dan bij ander honden. Zoals eerder gezegd is het fijn voor je pup om op speelgoed of snacks te kauwen. Kies kauwspeelgoed waar nopjes of iets dergelijks op zitten, deze masseren het tandvlees. Let erop bij het kiezen van snacks dat je geen te harde snacks aan je pup geeft. Kijk bij onze snacks voor puppy’s om geschikte snacks te vinden.

 

Kan mijn pup ziek worden als gevolg van het tandjes wisselen?

Je pup kan diarree krijgen in de wisselperiode. Dit is niet erg en zal vanzelf weer over gaan. Twijfel je aan de oorzaak van de diarree of is het na een dag of 2 nog niet over? Overleg dan met je dierenarts.

 

Kunnen er gebitsproblemen ontstaan tijdens het wisselen van de tandjes?

In enkele gevallen kunnen er problemen ontstaan in de periode van het tandjes wisselen. Het komt weleens voor dat er een melktandje blijft zitten terwijl er al een blijvende tand door is gekomen. Ook kan het zo zijn dat je pup 2 hoektanden heeft zitten waar er maar 1 hoort te zitten. Dit zijn dan meestal nog melktanden en die zullen uitvallen. In een enkel geval zijn het blijvende tanden. Je zou er dan eentje kunnen laten verwijderen door een dierenarts. Als je pup er geen last van heeft tijdens het eten, kun je er ook voor kiezen om ze te laten zitten.

Meer tips en advies

Breni Dog Food®; wie zijn wij?

Breni Dog Food®; wie zijn wij?

Benieuwd naar de gezichten achter het merk?
De eerste week thuis

De eerste week thuis

Hoera! Je nieuwe beste vriendje is eindelijk thuis! Lees de do's en don'ts voor de eerste nachten, zindelijkheid, en meer!
Een halsband of een tuigje voor je pup?

Een halsband of een tuigje voor je pup?

Wanneer je inkopen gaat doen voor je nieuwe huisgenoot, lopen veel baasjes tegen deze vraag aan. Bekijk hier onze tips!
Geperste of krokante brok?

Geperste of krokante brok?

Ga je geperste of krokante brok geven? Lees hier het verschil, tips en advies, en maak je keuze.