geperste of krokante brokken

Geperste of krokante brok?

In de wereld van de hondenvoeding kennen we heel veel verschillende merken, soorten, en varianten. Het is dus niet gek dat je niet zo goed weet wat het beste is om te voeren aan jouw hond. Wij van Fikkie & Mikkie hebben dat voor je uit gezocht, en met die kennis én onze jarenlange ervaring met de verzorging van veel verschillende honden, hebben we onze eigen voerlijn opgezet. Lees hieronder onze tips en advies over geperste en krokante voeding.

Het verschil tussen geperste en krokante brok


 

Productieprocedure

 

Geperste brok

Bij geperste voeding worden alle ingrediënten (een of meerdere eiwitbronnen zoals kip/lam/rund, groenten, rijst, granen, etc.) gedehydrateerd en vermalen tot poeder. Hier worden vitaminen en mineralen aan toegevoegd en dan wordt dit poeder geperst in een mal tot een brokje. Klaar is kees!

Omdat alle voedingsstoffen in een geconcentreerde hoeveelheid aanwezig zijn in elk brokje, hoef je van deze brokken niet zoveel te geven in vergelijking met krokante brokken. Je doet dus langer met een zak brokken.

 

Krokante brok

Bij de productie van krokante brokken (ook wel geëxtrudeerde brokken genoemd) wordt er gewerkt met hitte. De brokjes worden met een hoge temperatuur verhit zodat het een luchtig en krokant brokje wordt. Door dit proces gaan er helaas veel voedings- en bouwstoffen verloren die er later weer aan toegevoegd moeten worden. De brokjes worden meestal besproeid met een substantie die vitaminen en mineralen bevatten. Hierdoor krijgt de krokante brok een vettig laagje. In vergelijking met een geperst brokje zit in een krokant brokje minder essentiële voedingsstoffen, dus je zult hier meer gram per portie van moeten voeren om je hond te voorzien van genoeg voedingsstoffen. 

Vertering

 

Een ander groot verschil is de vertering van zo’n brokje. Geperste brokken vallen uit elkaar in de maag en zo kunnen alle voedingsstoffen opgenomen worden. Krokante brokken zwellen eerst op in de maag, hierdoor duurt het langer tot alle voedingsstoffen opgenomen zijn. Omdat krokante brokken luchtig zijn, zit de maag snel vol en kan je hond last krijgen van een opgeblazen gevoel. Ook is de kans op een maagtorsie vele malen groter bij krokante brok dan bij geperste brok. Een maagtorsie is een medisch noodgeval waarbij de maag zich omdraait en zo de in- en uitgang afsluit. Er kunnen geen gassen meer uit en de maag zal steeds verder opzwellen. Daarom wordt sterk aangeraden om je hond minstens een halfuur na het eten te laten rusten en niet wild te laten spelen!

 

Wil je overstappen van krokante brok naar een geperste brok of andersom?

Dan is het belangrijk dat je direct overstapt en niet eerst gaat mengen. Omdat de geperste en krokante brok een verschillende verteringsprocedure en verteringssnelheid hebben, kan de maag wel van streek raken als je direct overstapt. Je hond kan een dagje een wat dunnere ontlasting hebben. Waarom dan direct overstappen? De kans op een maagtorsie is bij mengen groot! Dit komt omdat geperste brok zich onderin de maag bevindt, terwijl krokante brok aan de bovenkant van de maag drijft. Hierdoor heb je aan de boven- en onderkant gewicht en is de kans groter dat de maag zich omdraait. Om deze reden wordt het sterk afgeraden om te mengen. 

Ga je van krokante brok naar een ander merk krokante brok, of van een geperste brok naar een ander merk geperste brok? Omdat er nu geen verschil in verteringsprocedure is, kun je dit zonder problemen met elkaar mengen.

 

Wil je met eigen ogen zien wat er gebeurt in de maag van je hond? Doe de thuistest. Klik hier!

Meer tips en advies

Breni Dog Food®; wie zijn wij?

Breni Dog Food®; wie zijn wij?

Benieuwd naar de gezichten achter het merk?
De eerste week thuis

De eerste week thuis

Hoera! Je nieuwe beste vriendje is eindelijk thuis! Lees de do's en don'ts voor de eerste nachten, zindelijkheid, en meer!
Een halsband of een tuigje voor je pup?

Een halsband of een tuigje voor je pup?

Wanneer je inkopen gaat doen voor je nieuwe huisgenoot, lopen veel baasjes tegen deze vraag aan. Bekijk hier onze tips!
Geperste of krokante brok?

Geperste of krokante brok?

Ga je geperste of krokante brok geven? Lees hier het verschil, tips en advies, en maak je keuze.
Hoe knip je hondennagels?

Hoe knip je hondennagels?

Weet je niet goed hoe je de nagels van je pup moet knippen? Geen paniek, wij zijn er om je te helpen!
Je puppy in een bench. Waarom?

Je puppy in een bench. Waarom?

De bench; een onmisbaar hulpmiddel in het eerste jaar van je hond. Ontdek de voordelen!
Eat Slow Live Longer Likmat - Rood

Likmatrecepten voor je pup

Je pup bezig houden met een lekkere likmat? Bekijk hier leuke en makkelijke recepten, met ingrediënten die je al in je kast hebt staan!
Rassenkeuze

Rassenkeuze

Heb je besloten dat er een hond komt maar weet je nog niet welk ras het wordt? Hier wat tips om je te helpen kiezen!
Tandjes wisselen

Tandjes wisselen

Op welke leeftijd kun je verwachten dat je pup zijn melkgebit gaat wisselen? Lees het hier.
Thuistest met hondenbrokken

Thuistest met hondenbrokken

Het verschil tussen geperste en krokante voeding met je eigen ogen zien? Doe de thuistest!