De eerste week thuis
Hoewel het natuurlijk super leuk is dat je je pup eindelijk in huis hebt, kunnen de eerste dagen (en ook met name de nachten) best vermoeiend zijn. Met deze tips zorg je ervoor dat je pup snel went aan de nieuwe omgeving, snel de nachten doorslaapt en snel zindelijk is. Zo hebben jij en je pup een fijne eerste week thuis.
De dag van ophalen
Je kunt je indenken dat de verhuisdag op een kleine pup best wel wat impact heeft. Weg uit de omgeving waar hij heel zijn korte leventje rond heeft gelopen, geslapen, gespeeld met broers/zussen en zich veilig heeft gevoeld bij zijn moeder en bij de mensen die voor hem gezorgd hebben. Het kan daarom helpen om een handdoek, knuffel o.i.d. mee te nemen wat in het nest heeft gelegen. Dit leg je (‘s nachts) in de bench, zodat je pup de geur van zijn vertrouwde omgeving nog kan ruiken.
Wanneer je thuiskomt met je pup, kun je hem het beste op zijn eigen tempo je huis laten verkennen. Zet hem op de grond en laat hem even met rust. En, hoe graag mensen ook willen komen kijken naar je nieuwe aanwinst, het kan voor puppy’s wat overweldigend zijn om meteen nóg meer nieuwe mensen te moeten ontmoeten. Stel daarom bezoek liever uit tot een dag erna.
Ook heel belangrijk: zorg dat je alle benodigdheden van te voren in huis hebt! In ieder geval voor de eerste week thuis. Je kunt je voorstellen dat het voor een jonge pup niet fijn is om onderweg naar zijn nieuwe thuis nog even snel langs de dierenwinkel te moeten voor voer, een bench of iets anders essentieels.
Gelukkig kun je bij Fikkie & Mikkie alle belangrijke en leuke dingen shoppen voor de komst van je nieuwe hondje! Laat het gemakkelijk bij je thuis bezorgen of haal het op bij ons hondencentrum in Eersel (NB). Dan ben je in een handomdraai klaar om je nieuwe beste vriend te verwelkomen in zijn nieuwe huis.
De eerste nacht
Het is voor een pup een hele spannende gebeurtenis om van zijn vertrouwde nest naar een onbekende omgeving te verhuizen. Vooral de eerste nacht kan heel lastig zijn. Als je aan meerdere mensen vraagt hoe je de eerste nacht aan moet pakken, zul je verschillende antwoorden krijgen. Het is dus lastig te zeggen wat het beste werkt voor jouw pup. Dat komt omdat iedere pup anders is. De één vindt het niet zo erg om in z’n eentje in de bench beneden te slapen en zal na een paar minuten janken gewoon gaan slapen, terwijl de ander nachtenlang ligt te janken met als gevolg dat je zelf én je buren geen oog dichtdoen.
Wat wij voor je kunnen doen is je advies geven over wat je juist wél, en absoluut níet moet doen.
Wat je WEL moet doen:
Om je pup er het snelste doorheen te helpen, laat je hem vanaf nacht 1 slapen op de plek waar hij dient te slapen. Ons advies is om je hond in een bench te laten slapen. Waarom? Dat lees je hier.
Bedenk van te voren of je wil dat je hond beneden gaat slapen of dat hij bij je op de slaapkamer mag slapen. Als je wil dat je hond beneden gaat slapen, laat je hem dus vanaf nacht 1 beneden.
Je pup zal hoogstwaarschijnlijk gaan piepen en janken. Hij voelt zich alleen en vindt zichzelf zielig. En dat is hij ook eigenlijk wel. Maar hij zal het snelste wennen op deze manier. Dat komt omdat honden heel veel baat hebben bij duidelijkheid. Als je je pup de eerste paar nachten mee je slaapkamer in neemt, daarna op de overloop laat slapen, en vervolgens beneden, zal het door deze onduidelijkheid alleen maar langer duren voor hij rustig de nacht doorslaapt. Je zult zien dat je hond avond na avond sneller ophoudt met piepen en eerder in slaap valt.
Ben je bang dat je pup zijn behoefte nog niet de hele nacht op kan houden? Gebruik sowieso een zindelijkheidsmatje in de bench. Dit werkt net als een luier voor baby’s; het absorbeert supergoed en je hoeft niet de hele benchlade schoon te maken. Je kunt deze matjes gebruiken (wegwerpvariant) of gebruik deze uitwasbare zindelijkheidsmatjes.
Fijner voor je pup is het als je er ’s nachts een keertje uit gaan om hem even snel te laten plassen en poepen. Wat belangrijk is, is dat je je hond uit de bench haalt, optilt (als je hem zelf laat lopen, zal hij onderweg naar de achterdeur plassen), op het gras neerzet en verder niks tegen hem zegt. Plast en/of poept hij buiten, beloon hem met een klein snoepje of met je stem, til hem weer op en neem hem mee naar binnen. Daar zet je hem weer in de bench en loop je weg.
Heb je geen tuin? Gebruik deze trainingsmatjeshouder als plekje waar je pup de behoefte mag doen.
Belangrijk is dat je niet (veel) tegen je pup praat, en vooral niet heel blij doet. Je wil dat je pup alleen even plast/poept en weer gaat slapen, als je hem gaat aanhalen wil hij met je spelen in plaats van dat hij meteen verder gaat slapen.
Wat je NIET moet doen:
Het is heel moeilijk maar o zo belangrijk! Als je in bed ligt en je hondje is aan het piepen of janken, ga dan niet uit bed om je pup te gaan troosten. Ook al is het natuurlijk lief bedoeld, honden leren supersnel en je pup zal denken: als ik piep dan komt mijn baasje. Je leert je hond dus eigenlijk te piepen en janken als hij moet gaan slapen.
Fikkie en Mikkie’s GOUDEN TIP:
Houd je pup een aantal uur vóór je naar bed gaat wakker en maak hem lekker moe! Je kunt je voorstellen dat als je pup de hele avond lekker met je op de bank heeft liggen slapen, hij niet meer moe is als je hem dan in de bench doet om de nacht in te gaan. Dus: speel met hem voordat je hem naar bed brengt en hij zal als een blok in slaap vallen.
Veel geluk de eerste week thuis, en vergeet vooral niet te genieten van je nieuwe huisgenoot!