verschillende rassen honden, rassenkeuze

Rassenkeuze; de keuze is reuze!

Je hebt de keuze gemaakt om een hond te gaan nemen, super leuk! De volgende, moeilijke maar hele belangrijke keuze komt nu om de hoek kijken; wat voor ras? Een klein bank-hang-hondje, een actief hardloopmaatje of een grote terrein-bewakende lobbes? Lees onze tips over rassenkeuze.


 

Om een goede keuze te maken, moet je over een aantal dingen goed nadenken. Elk ras heeft zijn eigen karaktereigenschappen en bepaalde behoeften. Het is heel belangrijk dat de match met jou en de hond goed is.

Ons advies is om je van te voren goed in te lezen in de rassen die je aanspreken. Past het energieniveau van de hond bij jouw levensstijl? Heeft de hond een groot woonoppervlak nodig of zou hij gelukkig zijn in bijvoorbeeld je appartementje? Past zijn karakter bij jouw karakter? Sommige rassen hebben een duidelijke en soms strenge baas nodig, kun je dat zijn of is een ‘makkelijker’ ras misschien beter voor jou en je eventuele gezin?

Op deze vragen kun je antwoord krijgen door kritisch naar jouw wensen, gezinssituatie, woonsituatie en levensstijl te kijken. Dit maakt de raskeuze makkelijker.

Rassenkeuze: een rashond, asielhond, of rescue-hond uit het buitenland?

Overweeg je een rashond? Doe goed onderzoek naar de gezondheid, het fokdoel (waar ze eigenlijk voor ‘gemaakt’ zijn) en de gedragskenmerken die erbij horen van het ras dat je aanspreekt. Vind je een jachthond een hele mooie hond maar heb je geen tijd om dagelijks kilometers lange wandelingen te gaan maken? Dan kun je beter een iets minder actief ras kiezen.

 

Een hond uit het asiel

Een hond uit het asiel een warme mand bieden? Dat is een mooi gebaar en een goede daad. De hond zal je dankbaar zijn! Maar kijk ook naar de eventuele nadelen; je kent de hond niet en weet niet wat zijn verleden is. Wellicht is hij niet sociaal naar andere honden, of naar kinderen. De asielmedewerkers kunnen je vaak wel wat dingen vertellen over de hond, bedenk van te voren goed of deze dingen bij je woonsituatie passen. Tip: vraag vóór de adoptie of je de hond een dag mee naar huis mag nemen, zodat je de hond wat beter kunt leren kennen.

Een rescuedog uit het buitenland

Tegenwoordig een begrip in Nederland; een hond uit Spanje, Portugal, Griekenland of een ander land adopteren via een stichting die ze naar Nederland laat transporteren. Deze honden hebben op straat geleefd en zijn (meestal) in slechte conditie gevangen en naar een opvangtehuis gebracht. Dan is het toch een fijn gevoel om zo’n hond een warme mand te kunnen bieden? Zeker waar! Maar kijk kritisch naar de voor- en nadelen! Een hond die lang op straat heeft geleefd is niet gewend om een huishond te zijn. Ze zijn vaak angstig voor onbekende mensen, en moeten aan veel dingen wennen zoals het lopen aan de lijn.

Sommige van deze honden kunnen zich gemakkelijk aanpassen aan het huiselijk leven en zullen een geschikte huishond zijn. Dit zijn super lieve maatjes voor het leven! Maar houd er ook rekening mee dat dit niet het geval kan zijn, en dat een hond zijn hele leven angstig kan zijn voor vreemde mensen of honden, eetproblemen heeft, uit kan vallen naar andere honden, wil ontsnappen uit je tuin etc.

De medewerkers van de stichting weten meestal wel wat belangrijke zaken te vertellen over de hond. Ook bij deze honden de tip: vraag vóór de adoptie of je de hond een dag mee naar huis mag nemen, zodat je de hond wat beter kunt leren kennen.

 

Om leed bij de hond én teleurstelling bij jezelf en je gezin te voorkomen, is het heel belangrijk om kritisch te kijken naar de voor- en nadelen alvorens je een rashond, asielhond of rescuehond in huis neemt.

Een goede fokker

Wil je een pup van een fokker? Ga op zoek naar fokkers van rassen die je aanspreken en stel ze vragen over het karakter. Wellicht mag je wel een keertje langskomen om de honden te zien. Een goede fokker zal de tijd voor je nemen en je heel graag alles willen vertellen over het ras. Dit zal je helpen in je rassenkeuze-zoektocht.

Een belangrijke tip: hecht niet te veel waarde aan het uiterlijk van een ras, het karakter is veel belangrijker! Zo zijn er helaas heel wat mensen die spijt krijgen van een ras omdat ze het zo’n mooie hond vinden, maar geen goed onderzoek naar het karakter en de behoeften hebben gedaan.

Een goed advies is ook om niet zomaar met een trend mee te gaan. Vroeger was er bijvoorbeeld door de bekende Disneyfilm een run op Dalmatiërs. Bedenk je goed dat niet alle honden van dit ras zijn zoals de filmmakers het in beeld hebben gebracht. Een trendhond van tegenwoordig is bijvoorbeeld de Labradoodle. Deze honden hebben leuke krulletjes en een lief koppie, ze zijn vriendelijk van aard maar kunnen ook heel terughoudend en angstig zijn naar onbekenden.

Omdat je niet voor verrassingen wil komen te staan, is het aan te raden van te voren goed research te doen naar je favo ras! Rassenkeuze is een moeilijk besluit, maak geen overhaaste beslissingen en denk er goed over na.

 

En een  -hopelijk onnodige-  tip: kijk uit voor de zogenaamde broodfokkers! Dit zijn fokkers die hun fokteven verwaarlozen en vaak zieke en niet-gesocialiseerde pups verkoopt. Kijk hier NOG LINK voor tips om te achterhalen of een fokker een zogenaamde broodfokker is.

Meer tips en advies

Breni Dog Food®; wie zijn wij?

Breni Dog Food®; wie zijn wij?

Benieuwd naar de gezichten achter het merk?
De eerste week thuis

De eerste week thuis

Hoera! Je nieuwe beste vriendje is eindelijk thuis! Lees de do's en don'ts voor de eerste nachten, zindelijkheid, en meer!
Een halsband of een tuigje voor je pup?

Een halsband of een tuigje voor je pup?

Wanneer je inkopen gaat doen voor je nieuwe huisgenoot, lopen veel baasjes tegen deze vraag aan. Bekijk hier onze tips!
Geperste of krokante brok?

Geperste of krokante brok?

Ga je geperste of krokante brok geven? Lees hier het verschil, tips en advies, en maak je keuze.
Hoe knip je hondennagels?

Hoe knip je hondennagels?

Weet je niet goed hoe je de nagels van je pup moet knippen? Geen paniek, wij zijn er om je te helpen!
Je puppy in een bench. Waarom?

Je puppy in een bench. Waarom?

De bench; een onmisbaar hulpmiddel in het eerste jaar van je hond. Ontdek de voordelen!
Eat Slow Live Longer Likmat - Rood

Likmatrecepten voor je pup

Je pup bezig houden met een lekkere likmat? Bekijk hier leuke en makkelijke recepten, met ingrediënten die je al in je kast hebt staan!
Rassenkeuze

Rassenkeuze

Heb je besloten dat er een hond komt maar weet je nog niet welk ras het wordt? Hier wat tips om je te helpen kiezen!
Tandjes wisselen

Tandjes wisselen

Op welke leeftijd kun je verwachten dat je pup zijn melkgebit gaat wisselen? Lees het hier.
Thuistest met hondenbrokken

Thuistest met hondenbrokken

Het verschil tussen geperste en krokante voeding met je eigen ogen zien? Doe de thuistest!